Diagnose

Vraaggesprek

Wanneer je klachten hebt zoals hierboven beschreven, dan zal de huisarts door middel van een gesprek deze klachten in kaart brengen om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen. Aangezien de symptomen ook veel andere oorzaken kunnen hebben is het stellen van een diagnose vaak lastig.

Lees meer over onderzoek bij de ziekte van Crohn op de site van Crohn & Colitis NL.

Lichamelijk onderzoek

Als het vraaggesprek daartoe aanleiding geeft, zal je arts je lichamelijk onderzoeken. Bij lichamelijk onderzoek kun je denken aan een extern onderzoek aan je buik (is deze hard of voelt deze anders dan normaal), maar ook aan een rectaal onderzoek. Meestal is dit onderzoek binnen een paar minuten voorbij. Het lichamelijk onderzoek wordt aanvankelijk door je huisarts gedaan. Als er op grond van dit onderzoek aanleiding toe is, kan hij besluiten je door te verwijzen naar een specialist zoals een maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Lees meer over onderzoek bij de ziekte van Crohn op de site van Crohn & Colitis NL.

Laboratoriumonderzoek

De volgende stap is een onderzoek van je bloed en ontlasting (poep). Tijdens dit onderzoek wordt de ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van bloedsporen en ontstekingseiwitten. Tijdens het bloedonderzoek wordt onder andere gekeken of er sprake is van bloedarmoede of een ontsteking.

Lees meer over onderzoek bij de ziekte van Crohn op de site van Crohn & Colitis NL.

Medisch onderzoek

Als het laboratoriumonderzoek hier reden tot geeft, volgt een aanvullend medisch onderzoek. Dit onderzoek begint met een beeldvormend onderzoek in de vorm van een röntgenfoto, echografie, MRI en/of CT-scan. De uiteindelijke diagnose wordt gesteld door middel van een endoscopie oftewel een kijkonderzoek van de darm. De dokter gaat dan met een endoscoop, een lange dunne slang met een lampje en camera erop, de darm binnen. Vaak worden er kleine stukjes weefsel afgenomen voor onderzoek.

Lees meer over onderzoek bij de ziekte van Crohn op de site van Crohn & Colitis NL.

Lees meer over de diagnose op de website van Crohn & Colitis NL

Wist je dat?

Ongeveer 32.000 mensen in Nederland de ziekte van Crohn hebben.

Crohn vooral bij jonge volwassenen (tussen 15 en 40 jaar) wordt vastgesteld.

Het evenveel bij mannen als bij vrouwen voorkomt.

De ontwikkeling van de ziekte in veel verschillende vormen voorkomt en het niet altijd ernstig hoeft te zijn.

Erfelijkheid een rol kan spelen bij het krijgen van Crohn.

Voeding of een gezonde levenswijze Crohn niet kan genezen.

Crohn vaker voorkomt in Noord Amerika en in Noord Europa dan in andere gebieden. En dan ook nog eens vaker bij bepaalde rassen.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa bij de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD) horen.

Deze tekst is gebaseerd op verschillende wetenschappelijke bronnen
  • ECCO guidelines Crohn: Van Assche et al.: The second European evidence-based Consensus on the diagnosis and management of Crohn's disease: Definitions and diagnosis., Journal of Crohn's and Colitis (2010) 4, 7–27
  • CBO 2009, RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN INFLAMMATOIRE DARMZIEKTEN BIJ VOLWASSENEN
  • Handleiding behandeling IBD 2014-2015